… till alla er som bidrar till Bindprojektet och alla ni som är potentiella givare eller vill veta mer.
2019-01-28
Sandra har precis kommit tillbaka från ett besök hos NSKK i byn Khaskhamar. Mycket har hänt sedan någon av oss har varit där sist. Organisationen växer med spännande nya projekt, såsom exempelvis arbete mot trafficking och yrkesutbildningar av tjejer i mansdominerande yrken och killar i kvinnodominerande yrken. Men extra spännande är det att se vad som händer i och kring Bindprojektet som i år firar 15 år. Några röster från de tjejer Sandra pratade med vid besöket:
"Det är så skönt att kunna sova på nätterna även fast man har mens."
"Jag har lärt mig om mina rättigheter nu, min familj får inte gifta bort mig innan 18 år!"
"Jag har lärt mig om kroppen och mens!"
"Allt är så mycket bättre nu när jag får bindor."
Det märks att bindprojektet pågått länge då allt fler lär sig och inspireras av bindutdelningen. Delstatens regeringsdelegater gör studiebesök, likväl som forskare, UNICEF, hälsoministeriet och andra ideella organisationer. Det har resulterat i allt fler bindutdelningar runt om i delstaten där NSKK:s personal får hålla i utbildningar. Fyra skolor har nu också infört automater där man kan köpa små paket med tre små bindor i. Elever behöver alltså inte längre avbryta skoldagen pga menstruation. Utifrån lärdomar av Bindprojektet har delstaten nu också startat Menstrual Hygiene Management, ett resursteam som bland annat nu arbetar med att formulera och införa utbildning om menstruation i alla regeringsdrivna skolor i delstaten. NSKK:s generalsekreterare Rahima Khatun sitter med som expert.
NSKK har även utvidgat Bindutdelningen genom att hitta andra finansiärer i andra områden. Två nya Drop in-center med bindutdelning med utbildad personal finns ny i Kolkata och i Haldia.
Bindfabriken
Tätt sammanlänkat med Bindprojektet är den bindfabrik som startade företaget/märket Freedom 2010 av några kvinnor i NSKK:s lokaler. Några från NSKK sitter i företagets styrelse och de får tillgång till ett av organisationens rum. Ledare för bindprojektet hjälpte dem att ta lån på banken för små manuella maskiner. På så sätt kan Bindprojektet köpa bindor direkt av tillverkare och får fler bindor för pengarna. Dessutom säljer företaget bindor direkt till alla kvinnor i självhjälpsgrupperna som NSKK organiserar. Mammorna får på så sätt nya synsätt på bindor och deras döttrar får därmed gå till Bindprojektets utdelning. Företaget har nu sålt så bra att de betalat av alla banklån. Sedan besöket sist har de också börjat göra bindor med vingar till de unga flickornas glädje då de glider runt på sadlar på stora cyklar. På väg till skolan.
Roligt är också att forskare från ett teknikuniversitet har börjat studera Freedom-bindorna. De görs nämligen av ekologiskt bomull, till skillnad från andra, och de har jämfört kvalitet. Freedom står sig väldigt bra! I samtal med arbeterskorna fick Sandra veta att de känner av att de hållit på i åtta år. De blir inte längre pikade av sina familjer för sitt arbete, de känner sig stolta och de för nu själva samtal med kvinnor om menstruation, kropp och hygien när de säljer bindor.
Utvidgning av projektet
Tack vare stöd från flera av er till projektet under flera år kan vi nu utvidga verksamheten till att inkludera grannbyn. De unga mammorna kommer nu också att få 20% av intäkterna för bl a bindor efter förlossning.
Slutligen vill vi passa på att särskilt tacka för de bidrag vi då och då får till minne av familjemedlemmar som gått bort. Det känns oerhört fint att få ta emot dessa gåvor och ni ska veta att de verkligen bidrar till liv.
Vill du vara del av denna förändring? Läs mer om hur du kan bidra här. En engångssumma gör stor skillnad men allra bäst är såklart en månatlig överföring. Meddela oss om du skänker pengar så du garanterat kommer med på infolistan.
2017-03-07
2017 nådde bindprojektet rekord i antal flickor som fått bindor – projektet nådde hela 1374 stycken. Verksamheten har nu pågått i 12 år och projektetansvariga Nargis Ahmed menar att de nu så tydligt kan se hur projektet inte bara handlar om tillgång till bindor under några år utan hur flickorna genom projektet fullföljer studier vilket i sin tur leder till minskning av barnäktenskap, hiv och oönskade graviditeter. Men framförallt kan de se hur flickorna långvarigt blir aktiva i samhället långt in i vuxen ålder.
Genom drop in-centret och fördelningen av bindor kan organisationen fånga upp flickor och erbjuda dem även andra verksamheter. Bindprojektet har på så sätt under senaste året hakat i andra projekt i organisationen såsom engelska- och datakurser.
Den internationella kvinnodagen, den 8 mars, uppmärksammas alltid särskilt inom NSKK som också ingår i större feministiska nätverk och sammanhang. Om du vill skänka ett bidrag nu i samband med den internationella kvinnodagen, och få ett gåvobrev att ge bort, så skicka ett mail till info@sandradahlen.se.
Slutligen vill vi passa på att särskilt tacka för de bidrag vi då och då får till minne av familjemedlemmar som gått bort. Det känns oerhört fint att få ta emot dessa gåvor och ni ska veta att de verkligen bidrar till liv.
2014-12-17
Janne Nordstedt hälsade på hos NSKK nu i november och blev som vanligt djupt rörd och imponerad av verksamheten. Bindutdelningen förändrar och räddar verkligen liv! Under besöket togs det tid för en ordentlig ekonomisk genomgång av projektet och finanserna är exemplariskt i sin ordning – som vanligt.
På Bindprojektets Facebooksida skrev Janne ett långt inlägg där han ser tillbaka på dessa 10 år, NSKK:s roll och flickors och kvinnors villkor i regionen. Jag återger några citat från detta:
"Rahima Khatun, är dotter till NSKK:s grundare och den första kvinnan i byn med universitetsutbildning. Hennes syster, Nargis Ahmed, är projektledare för Bindprojektet och bröt ett annat tabu genom att gifta sig med sitt eget val av man /…/ Tillsammans, och med de många dedikerade kvinnor som jobbar i NSKK, frivilligt eller som anställda, har de med intelligens, styrka, tålamod och mod banat väg för att det idag är möjligt för fler flickor att gå färdigt skolan, vänta med att gifta sig, höja genomsnittsåldern för första barnet, börja prata om SRHR, hiv och sexuellt våld, skapa egen försörjning och i alla fall skapa ett visst mått av självständighet, leda möten och samlingar även där män finns med, läsa poesi och Koranen offentligt osv samt få lämna sina hus och delta i offentliga sammankomster."
"Men det finns så klart mycket kvar att göra. Nargis val av partner, en hinduisk man, var till att börja med inte accepterat av delar av hennes familj. /…/ Men kvar i byn lever hotet om våld i patriarkatets namn, så ännu efter 4-5 år kan hon inte röra sig fritt i byn som tidigare. Det hotet bidrog till att Nargis som initiativtagare och ledare för Bindprojektet valde att inte vara fysiskt närvarande under 10-årsfirandet. Tragiskt och svårt att riktigt förstå, men fortfarande en verklighet för kvinnor som kräver att få bli behandlade som fullvärdiga människor."
"NSKK samlar idag runt 6000 kvinnor i sina självhjälpsgrupper, når tusentals flickor och unga kvinnor via Bindprojektet, nyblivna mödrarprojektet och andra barn- och ungdomsprojekt, når fler och fler män i det male involvementarbete som vuxit fram, samt har den högsta procentuella täckningen med poliovaccinering som finns i ett muslimskt område i Indien. Bara för att nämna några framgångar."
10-årsjubileum
Denna höst firade Bindprojektet 10 år – och det gjordes såklart med pompa och ståt! NSKK samlade ca 500 personer till detta och bjöd på frågesport, rittävling för barnen, flagghissning samt uppträdanden och tal på scenen. En dansuppvisning om kvinnors erfarenheter av våld stod en före detta "bindtjej" för, som nu är professionell dansare. En Unicefrepresentant var på plats, samt lokalpolitiker och en högt uppsatt delstatstjänsteman som höll tal om NSKK:s viktiga betydelse.
Bindprojektets betydelse i regionen
Besök fortsätter att strömma in till NSKK. Så många gör studiebesök för att få veta mer om Bindprojektet. Två till tre gånger i månaden får NSKK-representanter tala om projektet i olika sammanhang och en presentation har gjorts under året på en konferens i Nepal om lokalt självstyre.
Unga mödrar-projektet
Som vi nämnt tidigare i dessa brev är situationen inte bara bekymrande för unga flickor som bor hemma, utan även unga gifta kvinnor kan sakna mensskydd. Särskilt besvärligt blir det efter förlossning med tunga blödningar utan skydd. Därför beslutade vi för ett år sedan att en liten del av pengarna vi samlar in även går till unga nyblivna mödrar. Glädjande nyheter är att Dahlströmska stiftelsen beviljat en summa som nu gör det möjligt att i två år särskilt fokusera på unga mödrar i distributionen av mensskydd samt information om hygien, kropp och rättigheter.
NSKK:s julhälsning till bidragsgivarna:
"Vi vill verkligen tacka för vad vi kunnat göra möjligt med de bidrag som kommit in. Bindprojektet har varit innovativt och har under 10 år gett oss så mycket kunskaper och erfarenheter. Vi har kunnat bryta tystnaden och tabut kring menstruation och det går inte med ord att beskriva hur betydelsefullt det varit för oss som organisation, men framförallt för alla de tjejer som varit och är involverade i bindutdelningen. Vi är stolta över denna verksamhet som vi i år bland presenterat för imponerade politiker och tjänstemän under 'International day for menstrual hygiene'. Det är fantastiskt att arbeta lokalt men samtidigt kunna vara del av en internationell rörelse. Vi har även kunnat inspirera andra till liknande projekt och nu senast har en annan ideell organisation startat bindutdelning här i Indien.
Stort tack från oss på NSKK"
För dig som vill läsa mer om menstruation och mänskliga rättigheter kan vi passa på att tipsa om den debattartikel i Aftonbladet som för några dagar sedan tog upp betydelsen av mensskydd.
Om du är på Facebook så "like:a" gärna bindprojektets sida. Där finns nu bland annat bilder från Jannes senaste besök.
2014-01-28
Jag, Sandra, hälsade på hos NSKK nu i december och blev som vanligt djupt rörd och imponerad av verksamheten. Jag träffade flera av de tjejer som får bindor och de försökte uttrycka hur deras liv var förändrat men också sådant som att det var fantastiskt att ha fått kompisar via NSKK! Personalen tog återigen upp situationen för fattiga kvinnor i området som inte har tillgång till bindor. Särskilt är de bekymrade över situationen efter förlossning med tunga blödningar utan skydd. Vi har nu beslutat att en liten del av pengarna även går till unga nyblivna mödrar.
Det var också inspirerande att se hur bindprojektet ger ringar på vattnet. Regeringen har nu startat fem bindutdelande verksamheter i delstaten, och skolor i regionen distribuerar bindor. Åtta kvinnor har gått samman, startat företag och tagit lån för bindproduktion. På tredje våningen i NSKK:s lokaler hyr gruppen ett rum och det finns därmed numera en liten bindfabrik som distribuerar till hela regionen och till Bindprojektet – som därmed kan köpa fler och billigare bindor för pengarna. Allt detta bidrar hela tiden till ett mindre tabu kring kvinnors kroppar och menstruation. Hela södra Asien kommer också att se effekter av bindprojektet då NSKK:s generalsekreterare Rahima Khatun utsetts som ansvarig för en "Right to sanitation campaign". Den fokuserar på rättigheter kopplat till hygien- och vattenfrågor i södra Asien. Tack vare lärdomarna från Bindprojektet säger Rahima att hon kommer att driva tillgång till mensskydd som en del i kampanjen.
Växelkursen var så bra nu att NSKK fick mer pengar än tidigare. Därmed har de lite extra pengar till den nya gruppen unga mödrar, och att starta bindutdelning på en plats till för de tjejer som inte kan ta sig till byn där NSKK verkar.
I höst firar Bindprojektet 10 år! Vi är så tacksamma för det stöd vi fått som gjort detta möjligt.
En engångssumma, eller helst ett bidrag varje månad, gör underverk! Tack för att du bidrar eller visar intresse!
2011-02-17: Senaste besöket i Khaskhamar
Vi var båda i januari år i byn Khaskhamar och träffade bland annat ansvariga för bindprojektet. Det är otroligt att se hur projektet utvecklas och hur ”bind-tjejerna” själva engagerar sig i verksamheten.
Utökad verksamhet
Utdelning av bindor sker nu två dagar i veckan istället för en då så många tjejer är involverade. Det är dock ändå alldeles för trångt för alla tjejer som kommer. NSKK har därför planer på att bygga ett större center. I dagsläget har de kontakt med en minister som försöker hjälpa dom att få land och finansiering för att bygga ett större center. Inget är dock klart ännu. (Kontakt och ansökan gentemot myndigheter fungerar alltså inte riktigt på samma sätt i Indien som i Sverige...)
Tjejer växer i organisationen
NSKK har skapat ett roterande system av ansvar bland de tjejer som får bindor. Två tjejer i taget sköter allt det praktiska kring registrering och utdelning. På så sätt växer många tjejer med en viktig uppgift och de får möjlighet att engagera sig i organisationen. Den särskilda sammanhållningen mellan ”bindtjejerna” växer och de fortsätter att stötta varandra. Om flickor inte tillåts gå till drop in-centret gör andra hembesök för att övertala föräldrarna. De har även på så sätt stoppat för tidiga giftermål. För de flickor som är på väg att sluta skolan på grund av pengabrist samlar andra tjejer in små summor så de klarar sig. De går även samman i grupper för att freda sig mot sexuella ofredanden från killarna. När det nu är bindutdelnings-dags och massa tjejer rör sig mot drop in-centret har killarna lärt sig att det inte är någon idé att trakassera!
Universitet i Calcutta förundrade
En konsekvens av bindprojektet är att så många unga tjejer knyts till NSKK. Den situationen nyttjas nu genom att studenter från universitetet i Calcutta har dragit igång undervisning i engelska för flera tjejer. Studenterna passar då även på att forska i pedagogik och lärande bland tjejerna. Universitetet är dock nu så hänförda av bindprojektet att de har ambitionen att dokumentera och utvärdera verksamheten. De vill visa på effekter av att kvinnor får möjlighet att samlas på detta sätt - hur något kan börja i liten skala med några bindor och sedan leda till en stor empowerment-verksamhet.
Bindfabriken
Som nämnts i tidigare brev har NSKK påbörjat bygge av fabrik (en våning till i deras lokaler) för produktion av enkla bindor. Många vuxna kvinnor har inte heller möjlighet att köpa bindor på grund av fattigdom, eller att de inte av sin man tillåts att handla på just den marknad där bindor säljs. NSKK vill därför skapa några arbetstillfällen samtidigt som enkla och billiga bindor görs tillgängliga i byn. I förra brevet skrev vi att de beräknade vara färdiga i september. Det har dock blivit försenat men när vi nu var på besök var bygget nästan klart och vi fick se de inköpta maskinerna. I början av mars räknar de med att produktionen sätter fart!
Den Westbengaliska regeringen vill också prova på idén att lägga in små summor pengar och få stora utvecklingseffekter. De har därför startat en verksamhet lik NSKK:s bindprojekt i ett annat område. Till denna verksamhet kommer bindor att köpas in från NSKK:s fabrik!
Slutligen: Tack för att du bidrar och/eller visar intresse!
2010-08-10: Sammanfattning från NSKK:s sverigebesök
I juli besökte ungdomsansvarig och projektledare för Bindprojektet Nargis Ahmed Sverige, tillsammans med Rahima Katun som är generalsekreterare för NSKK. Besöket var en del av ett större utbytesprojekt med RFSU Gotland för att NSKK ska kunna arbeta mer medvetet med frågor som sexuella rättigheter och hälsa samt genus. Flera av studiebesöken handlade om ungas sexuella hälsa, fritid och organisering vilket nu inspirerat NSKK och även kommer tjejerna i bindprojektet till gagn. Under besöket hölls ett litet mingelseminarium för givare och andra intresserade. Tack alla ni som kom! Nargis och Rahima var oerhört rörda över kvällen - att få träffa givare och berätta om de unga flickornas situation.
Tjejerna stöttar varandra
Under besöket i Sverige fick vi veta att några fler flickor nu får bindor. Sammanlagt är det 1017 stycken. Det är så många som kommer regelbundet att man sett sig tvungen att strukturera upp verksamheten där varje flicka nu har ett nummer med registreringskort och utdelningen sker efter detta. Tjejerna har nu också satt ihop en gemensam regel-lista om att bland annat inte skrika, hämta en i taget och att supporta varandra.
Systerskap och team-building har blivit en viktig del av bindprojektet. Ett resultat av bindutdelningen har blivit att NSKK nu är en erkänd och populär mötesplats för unga tjejer. För många är det enda stället man får träffa andra utanför hemmet. Gemenskapen har växt och medvetenheten om var och ens rättigheter. Därför stämmer tjejer av regelbundet med varandra om hur situationen är hemma. Är någon på väg att bli bortgift? Har någon behövt sluta skolan? Om det är fara i färde går ett gäng tjejer tillsammans hem till familjen för att tala dem till rätta. Om det inte hjälper (vilket det ofta gör) så går personal från NSKK till familjen.
Tjejer har också samlat in små summor pengar till flickor som behöver det för att kunna gå i skolan.
Nya bindor på gång!
Som vi nämnt i brev tidigare finns det en hel del vuxna kvinnor som inte heller får tillgång till bindor, dels på grund av fattigdom, men dels även för att deras män inte tillåter dem att åka till närmaste by för inköp. Därför har nu NSKK besökt en bindfabrik som kommer att förse organisationen med billiga bindor som passar fattiga gifta kvinnor som inte använder trosor. Då knyter man på bindorna istället för att lägga i trosan. Detta blir som en utvidgning av bindprojektet men donationerna från Sverige kommer inte att bekosta detta då det mesta bekostas av kvinnorna själva.
Vi kan även passa på att nämna att bindfabriken som NSKK bygger (som nämnts i tidigare brev) väntas bli färdig nu i september!
Tack för att du bidrar och/eller visar intresse!
2010-05-24: Besök av bindprojektet i Sverige!
Två representanter från NSKK - Generalsekreterare Rahima Khatun och bindprojektets samt SRHR-projektets projektledare Nargis Ahmed - kommer på studiebesök till Sverige i juli. Ni som är/varit givare till projekten är varmt välkomna att träffa Rahima och Nargis på infokväll, mingel, mat och vin den 15 juli kl 18.00 i Liljeholmen i Stockholm. Självklart är även andra intresserade välkomna!
Mer info kommer!
2009-12-22: Vårt senaste besök i Khaskhamar
Vi (Sandra och Janne) har precis kommit tillbaka från en resa till Khaskhamar (byn där NSKK har sina lokaler) och slås ännu en gång av vad små summor till bindor kan göra för så många tjejer. Bindprojektet har nu gjort så att NSKK är en social mötespunkt där man får träffas, ha kul och bygga självkänsla för drygt 1000 tjejer, vilket är lite fler än när vi besökte organisationen i våras. Många fler vill dock ha/behöver bindor. Några få, väldigt fattiga äldre kvinnor, har också fått några bindor. Andra vuxna kvinnor vill dock också vara med i verksamheten. De har lite pengar men inte möjlighet att resa och köpa bindorna (de säljs inte alltid i byn). En del tjejer reser långt med tåg för att komma till en bindutdelning, och skulle därmed ha kunnat lägga de pengarna på osubventionerade bindor. Men de kan inte gå till affären och köpa något så skamligt av en man. Dessutom är binddistributionen på NSKK numera en godtagbar anledning från familjens sida för tjejer att få komma hemifrån en stund. De tjejer som dock har lite pengar att röra sig med betalar för bindorna, vilket gör att pengarna räcker till fler som behöver bindor helt gratis.
Bindutdelningen sker numera två gånger i veckan och sköts att två "peer educators" – två ungdomar som är utbildade i sexualupplysning. Till varje träff kommer ca 100 tjejer och träffarna börjar med 30 min information om senaste nytt i organisationen, rollspel, kortfilm, föreläsningar om sådant som näringslära (många tjejer är undernärda och anemiska), baksidor av tidiga äktenskap eller andra trevligare workshops om exempelvis kärlek och pubertetsutveckling. Två av alla dessa "bindtjejer" fick nu i slutet av november berätta om vad verksamheten betyder för dom för en svensk journalist och en fotograf. Förhoppningsvis kan vi snart läsa artikeln i en tidning.
Stora planer ser nu ut att bli verklighet!
NSKK vill driva en bindfabrik. På så sätt tror de att de kan få ner kostnaden för bindorna och nå ut till kvinnor som inte i dagsläget kan/får åka långväga för att köpa bindor. Samtidigt skapar det arbetstillfällen. I dagsläget har man redan börjat utbilda 25 tjejer, några från projektet, i bindproduktion. Organisationen har precis fått lån och tillstånd till fabriksbygge och det hela borde kunna komma igång i mitten av nästa år!
I övrigt kan vi meddela att administrationskostnaden för verksamheten är lägre än överenskommet. Vi har sagt att 10 % får gå till administration och nödvändiga utlägg såsom bensin (för att kunna nå ut med info om verksamheten). Efter en genomgång av bokföringen kan vi dock se att NSKK lägger i snitt 8 % på dessa kostnader, vilket såklart känns jättebra!
Årets julklapp!
Årets julklapp kommer självklart bli en gåva till bindprojektet! Så om du har idétorka eller vill använda julklappspengarna till något riktigt vettigt skänk pengar till bindprojektet, Swedbank 8480-6 983 659 801-2. Meddela oss via mail vilken summa du satt in så mailar vi över ett "presentkort" för dig att trycka ut och ge bort. Har du inte någon skrivare skickar vi det via papperspost.
TACK ALLA ni som stöttat bindprojektet ekonomiskt detta år! Vi försöker med ord beskriva vad bidragen leder till men det är ofattbart.